Future of the Region: ‘Het verhaal van de MRA is het verhaal van vooruitgang’

Tijdens de feestelijke bijeenkomst Future of the Region keken we vooruit. Wat kan Berlijn leren van de Metropoolregio Amsterdam (MRA)? Hoe moeten we omgaan met de grote uitdagingen van deze tijd en wat is de gedeelde identiteit van de MRA-bewoners? “De kracht van de MRA zit in de mensen die dagelijks aan elkaar en aan de wereld tonen wat het betekent om hier te leven.”

‘Terug naar Holland’ heet het verhaal van Paul Spies, de eerste spreker deze middag in Theater Amsterdam. Hij was directeur van het Amsterdam Museum en is nu in Berlijn verantwoordelijk voor vijf stadsmusea. Spies neemt ons mee terug in de tijd, naar het Holland van de zestiende en zeventiende eeuw. De regio verdiende toen zijn geld met visserij en overzeese handel. “Iets verdienen met lucht en water: de Hollander kan het. Hij wordt er zelfs schathemelrijk mee. De regio Amsterdam is in de zeventiende eeuw New York én Silicon Valley ineen.”

In die tijd wordt in de waterschappen ook de basis gelegd voor het polderen, het is een vroege vorm van democratie. De Spaanse koning wordt eruit gegooid, net als de katholieke kerk. “Die eerste omdat hij te veel belasting heft en de kerk kost ook te veel geld, zo vindt de Hollandse handelsgeest”, analyseert Spies. Het is de tijd waarin de basis wordt gelegd voor het creatieve denken, de tolerantie en de verantwoordelijkheid die de MRA nog steeds kenmerken.

Ondemocratisch en protserig

Hoe anders ging het in die tijd in Berlijn, waar Spies nu woont. Het leiderschap was er weinig democratisch en protserig, getuige ook het Berliner Stadtschloss dat toen werd gebouwd. De DDR brak dat paleis af en inmiddels is het weer herbouwd. Het vestigt onder meer het Stadsmuseum waar Spies leiding aan geeft. “Daar tonen we volgend jaar een grote expositie over de internationale geschiedenis van Berlijn.”

Lees meer.

Organisatie Editie 2019

I Amsterdam